Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X

Produkcja i zbiór

Firma Blue River sp. z o.o. posiada nowoczesny obiekt pakowalniczy z linią do sortowania i pakowania warzyw i owoców. Na terenie obiektu znajdują się komory chłodnicze w której magazynowane są borówki. Inwestycja choć pochłonęła dużo pracy i nakładu finansowego, przyniosła ogromny zysk w postaci podniesienia standardu jakości oferowanych borówek.

Zbiór

Na początek zbioru borówek wpływ mają takie czynniki jak temperatura i wilgotność powietrza oraz uwilgotnienie gleby. Owoce większe dojrzewają zawsze szybciej niż drobne (wielkość owoców zależy natomiast od odmiany borówki).

Przez około 14 tygodni grupa 200 osób codziennie od wczesnych godzin rannych ręcznie, z dużą dozą staranności obrywa dojrzałe owoce borówek z krzaków. Przeciętnie jedna osoba jest w stanie zebrać ok. 40-50 kg borówek w czasie 8 godzin pracy. Zależy to oczywiście nie tylko od organizacji pracy ale i od wielkości owoców.

Świeżo zerwane borówki są bardzo nietrwałe. Aby zachować ich jakość, owoce tuż po zbiorze trafiają do komory chłodniczej znajdującej się na plantacji.