Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. X

Sortowanie i pakowanie

Zebrane na polu owoce są przewożone w samochodzie – chłodni do pakowalni w Wąsoszu. Borówki które trafiają do obiektu pakowalni przechodzą tu powtarzalny proces rozładunek – pakowalnia – chłodnia – pakowalnia – chłodnia – spedycja. W chłodniach utrzymywana jest stała temperatura 2-4 stopni monitorowana w sposób ciągły elektronicznie. Dopiero po osiągnięciu przez owoce temperatury 15 °C, produkt trafia na linię produkcyjną gdzie odbywa się jego sortowanie według ściśle określonych specyfikacji klientów i późniejsze pakowanie. Zainstalowana na hali produkcyjnej maszyna umożliwia skomputeryzowane sortowanie borówek według kilku parametrów: kształt, kolor, jędrność, obecność pożądanego szarego nalotu. Wszelkie uszkodzone owoce i zanieczyszczenia jak liście czy łodygi są odrzucane. Dla jeszcze dokładniejszego przesortowania owoców, dodatkowo przy sortowaniu pracuje 10 osób które ręcznie wybierają niechciane owoce.

Borówki po przesortowaniu można zakwalifikować do klasy I. Produkt spełnia nie tylko normy określone przepisami europejskimi ale i specyficzne wymagania odbiorców.

Przesortowane borówki w dalszej kolejności trafiają na linię pakującą gdzie następuje automatyczne dozowanie odpowiednich ilości owoców i nasypywanie ich do specjalnych pojemników. Każde opakowanie jednostkowe jest ważone na wadze przelotowej. Jeśli waga opakowania zgadza się, opakowanie jest zamykane wieczkiem. Borówki w tackach stanowią produkt gotowy do sprzedaży np. w supermarketach.

Na życzenie klienta opakowania z borówkami zamiast wieczkiem zamykamy folią perforowaną metodą termozgrzewalną. Dzięki tej metodzie pakowania owoce na dłużej zachowują swoją jakość i walory smakowe.